Aangezien de zoekmachines het eerste startpunt zijn voor mensen die op Internet goederen zoeken, is de positie waarop uw website in de zoekresultaten verschijnt een belangrijke factor voor uw succes. Als uw website ergens ver onderaan de resultatenlijst verschijnt, is er een kans dat de consument u nooit zal vinden. Zodra u een hoge positie in de zoekmachine hebt bereikt, is het essentieel dat u ervoor zorgt dat u die hoge positie waar u zo hard voor heeft gewerkt ook weet te behouden. Dit betekent u met een strategie op de proppen moet komen om uw posities in de zoekmachines te controleren.

Deze strategie is essentieel voor het succes van om het even welke marketing campagne. Denk aan uw posities in de zoekmachine als uw online portefeuille. Zou u uw voorraadportefeuille toevallig en door marktschommelingen laten beheren, of zou u een strakke controle op uw voorraden houden zodat u continu een overzicht heeft u moet inkopen en tijd om meer te verkopen juist is? Dit is de manier waarop u ook uw posities in zoekmachines moet behandelen.

Ik ben me ervan bewust dat aanvankelijk, nadat u uw campagne voor zoekmachine optimalisatie heeft gelanceerd en alle inspanningen uw rangschikking verhogen, u het gevoel heeft dat u goed bezig bent. En laat ik voorop stellen: DAT BENT U OOK! Wat u zich echter moet realiseren is dat u als het waren een plateau beklimt. Zodra dit gebeurt, moet uw campagne veranderen naar fase twee, het controlerende en beschermende stadium. In stadium twee, moet u zich geen zorgen maken over kleine schommelingen op de korte termijn van uw posities. Deze zijn te vergelijken met het subtiele toenemen en afnemen van voorraden in een magazijn. De beweging op korte termijn is een integraal deel van het gehele proces. Het is de wijziging op lange termijn waar u op moet letten en voorbereidingen treffen om onmiddellijk te handelen op wijzigingen.

Analyseren van de tendensen op lange termijn van de posities in zoekmachines is noodzakelijk. Als u zich van deze veranderingen onbewust bent – velen die vaak nog subtiel zijn in het begin, kunnen deze dodelijk zijn voor uw posities. Uw website kan aan tot aan de bodem van de lijst dalen alvorens u het door heeft. Om dit soort steile daling te verhinderen, moet u een systeem tot stand brengen om uw posities op een maandelijkse basis te controleren. Bedenk een grafiek om uw top keywords te monitoren waarin u uw hoogste pagina’s rangschikt, en zorg ervoor om op de “markt” te letten.

Elke zoekmachine gebruikt een formule de gegevens van alle websites te verwerken. Wanneer een zoekmachine deze formule verandert, kan het uw het positie verbeteren of verslechteren. Afhankelijk van hoe dit algoritme is gewijzigigd kan uw positie in de zoekmachine plotseling dalen of beduidend toenemen. Daarom moet u uw posities controleren om wanneer een zoekmachine formules verandert u weet welk effect dat het op uw posities heeft gehad.

U moet ook uw concurrentie controleren – een essentiële factor waar u altijd over moet waakzaam zijn. De positie van uw concurrent kan plotseling toenemen, automatisch verminderd uw positie. Of hun positie kan dalen, waardoor uw website een hogere positie krijgt. Elke maand kunt u positieveranderingen toe schrijven aan de voortdurende veranderingen die in de positie van uw concurrent voorkomen, en moet u bereid zijn om uw marketing strategie aan te passen om het uw gedaalde posities te compenseren. De controle van deze schommelingen zal u ook essentiële informatie geven om uw website te verbeteren en uw positie in de zoekresultaten te verhogen.

Natuurlijk, moet u onderscheiden wat de populairste zoekmachines zijn opdat uw controle inspanningen efficiënt zijn. Op dit ogenblik zijn er een aantal populaire zoekmachines die het grootste deel van het verkeer van Internet naar uw site kunnen brengen. Met afstand de grootste speler voor de Nederlandse markt is Google met een marktaandeel van ruim 90%. Andere bronnen van verkeer zijn bijvoorbeeld MSN Live, Yahoo en Ilse. Focus in eerste instantie echter voorlopig op Google. Zodra u daar een stabiele positie heeft bereikt en weet vast te houden is het moment gekomen om te proberen extra bezoekers uit de andere zoekmachines te lokken.

Een andere factor om zorgvuldig te controleren is een plotselinge daling van uw posities in de zoekmachines. Dit is niet het zelfde als maandelijkse schommelingen – dit is een vuurrood waarschuwingssignaal! Het kan een aantal verschillende dingen betekenen. Is uw posities in de zoekmachine sterk gedaald, kan het erop wijzen dat de spiders van zoekmachines – die sneaky programma’s die uw plaats uitzoeken en de posities rangschikken – één of ander probleem met uw website hebben gevonden. Als u onlangs de code, bijvoorbeeld hebt veranderd, kan de spider volkomen verward worden en bijgevolg uw posities gigantisch laten vallen.

Als u hebt geconstateerd dat een aantal uw posities sterk zijn gedaald, kan het betekenen dat een pagina van uw website voor de spiders van de zoekmachine onzichtbaar of ontoegankelijk is geworden. Of de concurrentie voor dat bepaalde keyword is onlangs in positie omhoog geschoten. In één van beide gevallen, moet u handelen om verloren posities snel en efficiënt te herwinnen. Uw zoekmachine marketing campagne is een investering.

Bescherm vol overgave deze investering zoals u uw financiële portefeuille beschermt. Volg uw posities vanuit een objectief perspectief en controleer uw posities op een regelmatige basis. Zorg dat uw tijd en inspanningen beloond worden door uw oog op het grote beeld te houden – uw marketing campagne op lange termijn.