Het belangrijkste voordeel van een Analytics Dashboard in mijn ogen is dat een dashboard je gegevens inzichtelijk maakt en daarmee dus het leven van de sitebeheerder makkelijker. We weten allemaal dat onze website continu verbeterd moet worden maar verdrinken wel eens in de overvloed aan data die Google Analytics genereert. Door een dashboard gericht in te zetten kunnen we focussen op bepaalde punten zonder door alle andere data afgeleid te worden.

Wat is een Google Analytics Dashboard

Google Analytics DashboardGoogle Analytics Dashboards zijn verzamelingen van widgets waarmee u de gegevens uit Google Analytics snel inzichtelijk kunt maken.

Het grote voordeel van een dashboard is dat u de voor u relevante gegevens in 1 keer overzichtelijk bij elkaar ziet. In plaats van elke keer door drie lagen Analytics rapporten heen te worstelen op zoek naar de gegevens die elke week opnieuw bekeken worden, staan ze direct in het zicht als u inlogt in Analytics.

U kunt een dashboard volledig zelf samenstellen of beginnen met een voorbeeld uit de Analytics Gallery. Hier staan allerlei voorbeelden van dashboards toegespitst op verschillende situaties, bijvoorbeeld om Social Media verkeer inzichtelijk te maken, maar ook om bijvoorbeeld ecommerce transacties te meten.

Uiteindelijk is de waarde van alle gegevens in Analytics op zich waardevol, maar tegelijkertijd waardeloos tot u er iets mee doet. Met een dashboard kiest u ervoor wat u op een bepaald moment wilt zien en hier op te focussen. Door u bijvoorbeeld elke week het dashboard met de top tien landingpages te laten mailen kunt u ervoor kiezen deze gedurende een maand nauwkeurig te monitoren en verbeteren. Op een ander moment legt u de focus op bijvoorbeeld social media campagnes maar word dan door de keuze voor een ander dashboard niet meer onnodig afgeleid door zaken waar u op dat moment geen focus op wilt leggen.