Permalinks zijn de permanente URL’s naar zowel jouw individuele berichten als naar categorieën en andere overzichten van berichten. De permalink is dus het eerste waar je gebruiker, maar ook Google, je berichten of pagina’s aan zullen herkennen. Helaas zijn de standaard permalinks van WordPress niet bepaald mooi of zinvol te noemen.

Standaard Permalinks: “Lelijk”

De standaard permalinks van WordPress zien er zo uit

http://www.stiepel.net/?p=193737

waar N het Post ID nummer is. Deze links werken altijd en zijn de standaard instelling als je niks hebt aangepast aan jouw WordPress installatie.

Veel mooier zijn natuurlijk URL’s als

http://www.stiepel.net/facebook-berichten-inplannen/

die niet alleen voor een gebruiker veel makkelijker zijn te lezen en onthouden maar ook aan een zoekmachine gelijk al informatie geven over het onderwerp van een pagina.

Door een mooie permalink in te stellen help je dus in 1 klap zowel je bezoeker als je SEO, een win-win situatie dus die te makkelijk is om niet te gebruiken.

Hoe stel je permalinks in?

In het Instellingen → Permalinks paneel, kun je een van de “algemene” structuren kiezen of je eigen invoeren in het “Aangepaste structuur” veld met de structuur tags.

Vpermalinks instellenoor je een bepaalde structuur kiest is het aan te raden om even goed na te denken over de site die je je uiteindelijk voor ogen hebt. Mijn persoonlijk voorkeur is over het algemeen om te kiezen voor de optie zoals ik ook op deze site heb gedaan, een postnaam direct achter de domeinnaam. Hiermee maak je elke post direct makkelijk herkenbaar. Ben je van plan heel veel artikelen te gaan schrijven dan kan het zinvol zijn om ook de categorie toe te voegen aan de permalink. Als artikelen echter in meer dan 1 categorie geplaatst worden maakt dit deze keuze niet logisch. Een afrader wat mij betreft is om de datum in je permalink mee te nemen. Een goed geschreven artikel blijft jarenlang zinvol, de datum waarop het artikel geschreven is is dan niet relevant in mijn ogen.

Kom je er niet helemaal uit met het instellen van je permalinks lees dan de documentatie op WordPress.org nog even na of laat een berichtje achter als je denkt dat ik je kan helpen.