De ergernis van vrijwel elke website beheerder, comment spam….

We weten allemaal dat linkbuilding een belangrijk onderdeel van je SEO strategie zou moeten zijn. Helaas zijn er ook website beheerders die niet geloven in kwaliteit voor een linkprofiel maar in kwantiteit. Deze mensen gaan er van uit dat als je maar heel veel links hebt je automatisch hoger in de Google rankings komt. Helaas hebben ze op korte termijn ook nog wel eens gelijk, dus voorlopig zijn we nog niet van de scripts die geautomatiseerd WordPress sites afgaan om maar zoveel mogelijk reacties met een linkje te droppen af.

bijna 25.000 spam reacties al
Bijna 25.000 spam reacties sinds de activatie van Akismet

Wat kun je hier als beheerder aan doen? Stap 1 is natuurlijk om reacties niet automatisch toe te staan.  Hiermee voorkom je direct al dat er onder elke post die een beetje interessant lijkt gelijk tientallen reacties komen die uit niet veel meer bestaan dan een complimentje en een link naar een casino website.

Akismet als hulpmiddel bij veel spam

Maar dan nog komen de reacties binnen in de backend en zul je er iets mee moeten doen. Een handige plugin die je veel werk uit handen neemt als je veel spam binnen krijgt is Akismet. Akismet is 1 van de plugins die al standaard met elke WordPress installatie meekomt en je hoeft de plugin dus alleen maar te activeren. Zoals je in bovenstaande kunt zien heeft Akismet mij sinds de activatie al veel werk gescheeld.
Waar normaal gesproken ik alle reacties moest lezen en ze goedkeuren of als spam markeren heeft Akismet automatisch al bijna 25.000 reacties als spam gemarkeerd. Ongeveer eens per week scan ik even snel of er misschien een false positive tussen is geslopen, maar het systeem is zo goed dat dat in de afgelopen twee jaar maar 1 keer is gebeurd. Kortom: een aanraden voor elke website beheerder die last van comment spam heeft.